Agentia Gorj Turism S.A., Tg-Jiu

 

HOME
CONTACT

 

 

 

 

 

 

Pasul 1:

Martie 2012: scrisoarea noastra de intentie de a candida la Trofeul ,,Marul de Aur’’ a fost inaintata la sedinta Board-ului FIJET de la Praga, prin Domnul Victor Radulescu, Presedinte FIJET Romania la momentul respectiv.

 

 

 Catre FIJET International

Excelentei sale  Domnului Presedinte Tijani Haddad

 

 Excelenta Voastra,

 

       

        Cu respect va rog sa deschideti procedura pentru ca Orasul lui Brancusi - Tg-Jiul sa primeasca distinctia Marul de Aur.

        In Romania batranei Europe exista in Regiunea Olteniei, judetul Gorj. Sediul Administrativ al Judetului Gorj este Municipiul Tg-Jiu.

        Cronicarii ne vorbesc despre existenta acestui Targ de pe Jiu inca din anul 1406. Este un oras cu aproximativ 100.000 de locuitori. Aici intr-o casa aflata in inima orasului, in vecinatatea parcului ce-i poarta numele, a poposit revolutionarul Tudor Vladimirescu, cel care a condus in tara noastra lupta impotriva domniilor fanariote. Prin Tg-Jiu trece raul Jiu. La Podul de la Jiu, in primul razboi mondial s-au dus lupte crancene pentru respingerea inamicului. Tot in primul razboi mondial moare o tanara localnica la doar 23 de ani aparand  glia strabuna. Mausoleul ei este amplasat in fata Prefecturii Gorj iar eroina de la Jiu se numeste Ecaterina Teodoroiu.

        ...In cinstea eroilor cazuti pe campul de onoare in primul razboi mondial, in anii 1937 – 1938 este realizata pe o distanta de 1753 m, insirate pe aceeasi axa, o suita de sculpturi monumentale la comanda si sustinerea financiaraLigii Nationale a Femeilor Gorjene condusa de Aretia Tatarascu, sotia primului ministru Gheorghe Tatarascu din vremea respectiva.

        Aceasta lucrare este comandata sculptorului Constantin Brancusi, intemeietor al Scolii moderne de sculptura, care va veni de la Paris si va supraveghea personal acest Ansamblu Monumental ce-i poarta numele, operele realizate aici fiind singurele din toata creatia artistului, aflate in aer liber. Un  om intelept  a spus candva :daca vrei sa spui  Romania ,spui  George Enescu,Mihai  Eminescu,Constantin  Brancusi.Sculptorul Constantin Brancusi se identifica  cu spiritul poporului roman care cauta  desavarsirea.S-a  nascut  in Gorj ,la Hobita in 19 .02.1876 si trece dincolo, printre stele la 16.03.1957.

In acest martie 2012, Brancusi speram sa fie ,,porte-bohneur’’-ul nostru.  Sa va convinga ca Orasul Tg-Jiu, prin unicitatea creatiei sale lasate umanitatii si nu numai, merita, sa va determine sa dati curs cererii noastre.

        Lucrarea sa este denumita Ansamblul Eroilor (Axa Brancusi). Din acest ansamblu fac parte Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului - acestea aflate in Parcul Central - se continua pe aceeasi linie cu Biserica Sf. Petru si Pavel si se incheie cu edificiul Coloana Infinitului (Scara la Cer) – aflata pe Colina Orasului Tg-Jiu.

        Exista o intreaga filozofie care imbraca acest ansamblu monumental. AXA Brancusi, inca de la inaugurare, a starnit interes deosebit. Ce stim cu certitudine este ca acest Ansamblu a constituit apogeul Creatiei lui Brancusi. Reprezinta principala atractie turistica a orasului Tg-Jiu, este vizitat zilnic de sute de Turisti. La Poarta Sarutului se oficiaza casatorii de catre municipalitate si intreg Ansamblul Constantin Brancusi de la Tg-Jiu, situat pe Calea Eroilor, atrage ca un magnet vizitatorii. Orasul Tg-Jiu este centru universitar, are o oferta bogata de structuri de primire turistica,  are o economie preponderent industriala, are teatru de stat, echipa de fotbal in prima divizie a tarii – ,,Pandurii Tg-Jiu’’, Scoala Populara de Arta, iar Ansamblul Profesionist Doina Gorjului duce in  in toata lumea traditia locului si folclorul autentic al acestui  colt de rai al Romaniei.

        ,,In arborele latin, noi am fost fructul care s-a copt mai tarziu. Aici la hotarul celor doua lumi, Occidentul si Orientul, unde suntem noi, avem un destin mare’’ spunea Brancusi.

Facem tot posibilul sa nu il dezamagim, sa fie multumit de noi. Va asteptam la Tg-Jiu, acasa la Brancusi sa traiti live Povestea Gorjului. Ne asteptam sa iubiti Romania !

 

FIJET Romania 

Victor Radulescu 

 

A.P.P.T. Gorjul

Laura Dragu Popescu

buton inapoicontinuare